O tradycyjnych gołąbkach, zaletach mięsa króliczego i innych kulinarnych pomysłach w drugiej części opowie Aneta Borowska, mieszkanka Michalinowa Oleśnickiego (gm. Zagórów).
Nasze dalsze spotkanie o gotowaniu zdominowały gołąbki, niby takie, które robią wszyscy, a jednak w wykonaniu Anety smakują zupełne inaczej.
– Gołąbki, to potrawa, która w moim domu serwowana jest dość często. Wszyscy je bardzo lubimy, jednak przygotowuję je nieco inaczej niż inne panie domu. Mięso mielone najpierw podsmażam na patelni, a następnie dodaję ugotowany ryż, cebulkę i ketchup, i doprawiam do smaku solą, pieprzem, wegetą i majerankiem. Gołąbki praktykowałam na różne sposoby i z kapustą pekińską, i włoską. Uważam, że najlepsza jest tradycyjna – mówi nasza rozmówczyni.
Tradycyjna, a jednak nieco urozmaicona jest kolejna potrawa naszej bohaterki. Jest nią królik duszony w warzywach. Mięso królika jest bardzo zdrowe, o czym niewiele osób wie. Ma bardzo mało cholesterolu, wiele witamin i aminokwasów. Mięso królika zalecane jest osobom zagrożonym schorzeniami układu krążenia. Ważną cechą jest też niezwykle niska zawartość cholesterolu w mięsie tego zwierzęcia.
– Do potraw z królika wspólnie z mężem i dziećmi przekonaliśmy się już dawno. Pewnie jak każda mama i ja chcę dzieciom „przemycić” jak najwięcej witamin, i ten rodzaj mięsa najczęściej przygotowuję z dodatkiem warzyw. Danie jest sycące, ale i bardzo zdrowe. Ważne, by mięso królicze tuż przed przyprawieniem skropić sokiem z cytryny, dzięki czemu „kruszeje” i po upieczeniu jest bardzo miękkie – tłumaczy Aneta.
Jeśli już o potrawach mięsnych mowa, to Aneta podczas duszenia potraw mięsnych nigdy nie zalewa ich do końca wodą, dzięki czemu, jak twierdzi, można zachować w całości ich smak.
– W ten sposób przygotowuję i roladki, i żeberka, którymi zajadają się w szczególności i mąż, a także goście. Nie kombinuję z przyprawieniem potraw, tzn. z ilością dodawanych przypraw. Według mnie mogą być używane tylko te tradycyjne, natomiast większą wagę przywiązuję do ziół, które wręcz uwielbiam. Wiele z nich w okresie letnim znajduje się na mojej działce. Dzięki nim potrawy mają nie tylko fajny smak, ale i niepowtarzalny zapach. Myślę, że dobrym pomysłem na rodzinne uroczystości może być też mięso w galarecie. W wywarze gotuję kilka rodzajów mięsa wieprzowego, głównie karkówki i szynki. Następnie po ugotowaniu kroję w drobną kostkę, zaciągam żelatyną, na spodzie pojemniczków umieszczam groszek z marchewką. Syta, pożywna przekąska – dodaje.
W kuchni pomocą służą jej najbliżsi, czyli córka Roksana i syn Daniel. Jak powiedziała Roksanka, jej mama gotuje najlepiej. A najbardziej z bratem lubią degustować różne potrawy lub ciasta a zwłaszcza czekoladowca, zapewne jak sama nazwa wskazuje, z uwagi na spory dodatek czekolady.
– Myślę, że córka polubiła kuchnię tak jak ja. Przekonałam się o tym pewnego dnia, kiedy po powrocie do domu na mnie i męża czekały owocowe szaszłyki, przygotowane przez córkę. Uwielbiam kulinarnie ich zaskakiwać, odkrywać nowe smaki i przenosić je do swojej kuchni. To daje mi największą satysfakcję – powiedziała kończąc.
Kruchy jabłecznik
Składniki:
– 500g mąki,
– 250g masła lub margaryny,
– 2 całe jajka,
– 1 żółtko,
– 200g cukru,
– 2 łyżki śmietany,
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 łyżka tartej bułki,
– 1kg do 1,5 kg jabłek.
Wykonanie: Zagnieść ciasto: masło posiekać z mąką i proszkiem, potem dodać jajka, cukier, śmietanę. Pozostawić ciasto na chwilkę, ale niekoniecznie. Potem podzielić ciasto na 2 części, jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę, posypać tartą bułką, nałożyć masę jabłeczną (jabłka usmażone), przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto nakłuć widelcem. Piec około 30 minut. Po upieczeniu jabłecznik posypać cukrem pudrem.
Królik z warzywami
Składniki:
– poporcjowany królik,
– cytryna,
– lubczyk,
– seler,
– por,
– marchew,
– cebula,
– kilka ząbków czosnku,
– sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: Poporcjowanego królika najpierw skropić sokiem z cytryny, by mięso skruszało. Następnie natrzeć solą i pieprzem oraz wegetą. Selera pokroić w kostkę, podobnie marchewkę, cebulkę i pietruszkę, a por w koła. Warzywa posypać posiekanym lubczykiem, dodać czosnek. Przyprawionego królika podpiec na patelni, dodać warzywa, podlać wodą, dusić, aż mięso będzie miękkie.