W kuchni Beaty Szymańskiej
O wykorzystaniu w kuchni niecodziennych warzyw Czytelniczkom opowiada mieszkanka Oleśnicy Beata Szymańska.
Jej przygoda kulinarna zaczęła się 30 lat temu, tuż po zamążpójściu. Jak mówi, tajniki gotowania przyswajała jeszcze w domu rodzinnym. – Moja mama preferowała kuchnię tradycyjną. I to właśnie pod jej bacznym okiem nauczyłam się najpierw gotować typowe staropolskie zupy – biały barszcz, czerninę, fasolówkę.To właśnie w domu rodzinnym nabierałam także wprawy w pieczeniu ciast. Były to serniki, babki, drożdżowce, a… czasami jak było potrzeba piekłam torty. Nie ukrywam, że właśnie przy pieczeniu ciast czułam się o wiele swobodniej. Z kolei moja teściowa, u której mieszkaliśmy z mężem przez kilka pierwszych lat małżeństwa nauczyła mnie przygotowywać pirogi ruskie, których wcześniej nie przygotowywałam. a ich smak za każdym razem jest niepowtarzalny – mówi pani Beata.
Nasza rozmówczyni nie ma swojej autorskiej potrawy, jednak do pozyskanych przepisów lubi dodać coś od siebie. Tak było w przypadku ciasta z kremem serowym, które poleca naszym czytelnikom. Otóż, jak mówi, zamiast biszkoptu łatwiejszym i smaczniejszym rozwiązaniem jest spód z herbatników. – Tak naprawdę herbatniki można wykorzystać w wielu ciastach. Dla przykładu mogę podać ciasto z kaszą manną. Z czasem człowiek robi się wygodny, choć ze wspomnianymi herbatnikami ciasta są naprawdę lepsze i szybsze w wykonaniu – dodaje.
Gafy, jak każdej pani domu także się jej przydarzały. – Czasem potrawy, ciasta nie wychodziły tak, jakby się chciało. Czasem ciasto za bardzo upadło, a czasem i przypaliło – mówi.
Dużo miejsca w jej kuchni zajmują sałatki. To, co jest w sezonie warzywnym dostępne, stara się wykorzystywać w swojej kuchni. Urozmaiceniem mogą być sałatki z drobnym makaronem lub makaronem ryżowym.
– Warzywa staram się wykorzystywać maksymalnie. Jeśli mam w kuchni sałatę, wykorzystują ją na wszelkie możliwe sposoby, dodając pomidor, ogórek, rzodkiewkę, ser feta. Te sałatki są przede wszystkim są zdrowe i zawsze w modzie – dodaje.
Jeśli natomiast chodzi o mięsa, nasza rozmówczyni w tej dziedzinie czuje się również dość dobrze. Oprócz tradycyjnych schabowych w jej kuchni pojawiają się także nowe potrawy mięsne – jak filet z kurczaka, który można przygotować pod wszelkimi postaciami, również z warzywami.
– Filety przygotowuję na przykład z pieczarką albo z serem feta i szpinakiem, którego ludzie raczej unikają, a szkoda. Choć ma wielu przeciwników ze względu na smak i nieapetyczny wygląd, nie można nie docenić jego właściwości zdrowotnych.Po odpowiednim przyrządzeniu ma naprawdę dobry smak – mówi.
Pani Beata w swojej kuchni lubi wprowadzać kulinarne nowości – jak wspomniany szpinak, który w jej kuchni zagościł niedawno, czy brokuły. – Kolejnym warzywem może być bób, z którego przygotowuje pyszny krem lub cukinia, która doskonale nadaje się na placki cukiniowe lub zupę cukiniową. Warzywo to nie jest dość znane, zawiera jednak wiele witamin i ma bardzo delikatny smak. Można ją wykorzystać na wiele sposobów – przygotowywać z niej nawet bigos warzywny czy kluski, które są doskonałym dodatkiem do mięsa pieczonego.
Skąd nasza rozmówczyni pozyskuje przepisy? – Z rozmaitych gazetek, które dość często kupuję. Te przepisy, które najbardziej mnie interesują, wycinam, zachowuję , polecam innym i wykorzystuje je w swojej kuchni. Bo to bardzo przydatna lektura, a pamięć ludzka niestety bywa ulotna – powiedziała kończąc.
Ciasto z kremem serowym
Składniki:
– 2 opakowania herbatników,
– 1 szklanka mleka,
– 1/4 szklanki cukru pudru,
– 500g białego półtłustego sera,
– 2 opakowania galaretki jeżynowej,
– 2 opakowania bitej śmietany w proszku.
Wykonanie: Ser zemleć, wymieszać z cukrem. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, ostudzić. Do mleka wsypać śmietanę w proszku, ubić. Do sera dodawać ubitą śmietanę i tężejące galaretki miksując. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Następnie masę serową, znów herbatniki. Udekorować według uznania. Dobrym rozwiązaniem jest polanie górnej warstwy herbatników polewą czekoladową. Smacznego.
Placki z cukinii
Składniki:
– 800g młodej cukinii,
– 200g żółtego sera,
– 4 jajka,
– 4 ząbki czosnku,
– pęczek natki pietruszki,
– 6-8 łyżek mąki,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tartce jarzynowej o dużych oczkach (można ja na chwilę odłożyć i następnie odlać sok, dzięki czemu ciasto na placki nie będzie płynne). Cukinię wymieszać z solą i jajkami. Ząbki czosnku obrać i drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki, umyć, osuszyć i posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, czosnkiem, natką pietruszki i startym na tartce żółtym serem. Wszystko dodać do cukinii. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać masę formując na patelni placuszki. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Racuchy ryżowe
Składniki:
– 1 szklanka mąki,
– 3/4 szklanki mleka,
– 2 łyżki cukry,
– 2 jajka,
– 1 kostka twarogu,
– 2 łyżki ugotowanego ryżu,
– olej,
– cukier puder.
Wykonanie:Mąkę i cukier wsypać do miski, wlać mleko, wbić jajka i całość energicznie roztrzepać tak, by powstało ciasto o jednolitej konsystencji. Twaróg rozgnieść widelcem i dodać do ciasta wraz z ugotowanym ryżem. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżka wlewać porcje ciasta i smażyć racuszki na złoty kolor z obydwu stron. Gotowe placki zdejmować z patelni i układać na ręczniku papierowym . Posypać cukrem pudrem.
Zupa krem z bobu
Składniki:
– 1 litr bulionu,
– 500g obranych ziemniaków,
– 250g bobu (świeży lub mrożony),
– 250g serka topionego,
– 6 plastrów bekonu,
– 3-4 pory – tylko białe części,
– 1/2 szklanki białej śmietany,
– 2 cebule,
– 4 łyżki masła,
– 1 łyżka majeranku,
– sol, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Wykonanie: Bób lekko ugotować i obrać ze skórek. W dużym garnku rozgrzać masło. Pory umyć, pokroić w paski. Wrzucić do garnka razem z posiekaną cebulą i dusić na maśle, aż się zeszklą. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i połowę obranego bobu. Całość zalać wrzącym bulionem. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotować 20 minut. Następnie dodać serek topiony, wymieszać, aż całość się rozpuści, wlać śmietanę i dokładnie wszystko zmiksować . Pozostałą część bobu podsmażyć z pokrojonym bekonem na patelni. Gotową zupę wlać do miseczek, posypać bobem z bekonem oraz majerankiem.