W kuchni Julki Harmacińskiej cz. 2
O letniej kuchni i pasji do gotowania w kolejnej części kulinarnego spotkania opowiada Julka Harmacińska z Łukomia.
Julka uwielbia lato, jego skarby i to co nam ono daje. – Moimi ulubionymi owocami i warzywami jest arbuz i ogórek. Z tych obydwu rzeczy można z powodzeniem zrobić napoje orzeźwiające, a z arbuza dodatkowo koktajl i lody. Z ogórka natomiast karnawałowe koreczki i nawet krem czy chłodnik – mówi nam Julka.
Ich kuchnia letnia jest zarówno i słodka i ta… trochę bardziej na słono. Obfituje w wspomniane już koktajle, placki i różne lekkie przekąski. Te dania po pierwsze są szybkie i proste w przygotowaniu, dodatkowo wszyscy ją lubią, bo kto nie tęskni za latem i smakowitą sezonową kuchnią. – W naszym domu od pewnego razu zaczęły się pojawiać mini deserki. Tutaj oczywiście wachlarz inspiracji jest rozmaity, zależy to tylko od wyobraźni i inwencji twórczej. – Najbardziej lubię te z dodatkiem galaretki, różnymi owocami i ciasteczkami. Tak naprawdę koktajle to moja ulubiona potrawa letnia. Najbardziej smakuje mi ten z dodatkiem malin, truskawek i borówek – tłumaczy nasza młoda rozmówczyni.
A czego nigdy nie przygotuje w kuchni? – Zdecydowanie śledzia, wiem, że ryba ta ma tyle samo zwolenników co przeciwników, ale nigdy się do niej nie przekonałam i nie przekonam – powiedziała kończąc.
Sałatka arbuzowa
Składniki:
– 1/2 kg arbuza bez skórki i bez pestek,
– 200g zielonych oliwek,
– 250g sera typu feta z kostkę z ziołami,
– sok z cytryny,
– płynny miód,
– oliwa z oliwek.
Wykonanie: Do pokrojonego w kostkę arbuza dodać oliwki, dodać ser sałatkowy, 2 łyżki miodu i 2 łyżki soku z cytryny. Wszystko wymieszać. gotową sałatkę przełożyć do salaterki, wierzch polać 3 łyżkami oliwy z oliwek. Schłodzić w lodówce.
Ciasto kakaowe
Składniki:
– 120g masła,
– pół szklanki kakao,
– 3/4 szklanki cukru,
– 3 małe jajka,
– 2/3 szklanki maki,
– szczypta wanilii,
– garść posiekanych orzechów i czekolady.
Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku. Ostudzić. Szybko wymieszać z kakao, cukrem, wanilią. Dodać jajka, wsypać mąkę, posiekane orzechy i czekoladę, wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę i piec w 160 stopniach około 20-25 min.
Szybkie ciasto letnie
Składniki:
– 5 jajek,
– 1 szklanka cukru,
– 1 szklanka wody gazowanej,
– 1 szklanka oleju rzepakowego,
– 3 szklanki maki+2 łyżki,
– 2 łyżki czubate kakao,
– 1 proszek do pieczenia.
Wykonanie: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać żółtka i cukier. Do masy białkowej dodać naprzemiennie mąkę, olej, wodę. Po każdym dodaniu mieszać łyżką. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki przesianego kakao, do drugiej 2 łyżki przesianej mąki, Na środek ciasta naprzemiennie dodawać po 2 łyżki jasnej masy i ciemnej masy. Piec w temp. 180 stopni około 45- 50 minut