• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
piątek, 18 lipca 2025 06:04
slupca.pl
dodaj ogłoszenie drobne
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Home Kulinaria Słupeckie

Z pasji do gotowania – czyli o kuchni mięsno – wegetariańskiej

przez Dorota Rosadowska
2019-09-28
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
1
Z pasji do gotowania – czyli o kuchni mięsno – wegetariańskiej
4.5k
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Kulinaria z Niną Madalską

Jej kuchnia jest bogata w smaki, czasem tradycyjne, czasem te bardziej nowoczesne, pachnące świeżymi ziołami, idealnie przyprawione, które zawsze cieszą nie tylko dobrym smakiem, ale i wyglądem… Tym razem o kuchni pełnej pomysłów opowie Nina Madalska z Zagórowa.

Jest kobietą jakich mało. Doskonale sprawdza się w prowadzeniu firmy, domu, często oddając się także swoim pasjom.  – W wolnej chwili po prostu lubię sięgnąć po dobrą książkę lub coś wyhaftować. Jednak kuchnia jest tym miejscem w moim domu, w którym zawsze się coś dzieje. To też jest moje hobby… A jeśli dodatkowo to, co przygotowuję smakuje najbliższym, tym bardziej mnie to cieszy – mówi nam na początku spotkania.

Część pysznych potraw naszego  spotkania tworzyły potrawy mięsne. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nasza rozmówczyni nie była…. wegetarianką. – Jak więc nie jedząc mięsa, tak idealnie przyprawiasz potrawy, których przecież nie jesz? – pytamy ze zdziwieniem.

Nina niemal od razu odpowiada, że przyprawia je zawsze na przysłowiowe oko, dodając, że mięso na ich rodzinnym stole króluje niemal codziennie.  – Mój mąż oraz synowie bardzo lubią potrawy mięsne i szczerze mówiąc nie mam żadnego problemu z ich przygotowaniem. Czy jest to golonka z  kapustą czy żeberka czy też bigos zawsze przygotowuję je z uśmiechem. Jednak zawsze też wzdycham do moich ulubionych – szpinaku, mozzarelli czy owocowych deserów.  Uważam też, że przygotowane dania powinny być również odpowiednio podane, by cieszyć nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Tego nauczyłam się już będąc młodą dziewczyną. Wówczas po raz pierwszy zaznajamiałam się z kuchnią, a moja kulinarna pasja narodziła się podczas jednych w wakacji, kiedy podczas pobytu nad morzem pracowałam w jednym z tamtejszych pensjonatów w kuchni. Tam też pod okiem prawdziwych kucharzy i kucharek uczyłam się kulinarnych szlifów, co niewątpliwie przydało się w późniejszym czasie, kiedy po zamążpójściu zaczęła gotować na stałe. Przez kilkanaście lat zebrałam sporo, naprawdę sporo interesujących przepisów. Czasem przygotowywane dania były wykonywane tak, jak w podanym przepisie, a czasem też nieco przekształcane pod smak i upodobania domowników – dodaje Nina.

W tej kuchni jedna potrawa, czy nawet jeden produkt ma kilka, jak nie kilkanaście odmian. Przykładem może okazać się zwykła, czy w przypadku przygotowania przez zagórowiankę niezwykła polędwiczka…. Oprócz tradycyjnych roladek, można ją wykorzystać do mięsnego warkocza czy nieco unowocześnić, zapiekając z mozarellą i pomidorami. Zarówno pierwsza, jak i druga propozycja to danie bardzo proste, a smakiem i wyglądem zdecydowanie zachwyca. Rarytas wśród dań z kuchni tradycyjnej, z lekkim unowocześnieniem.  – Warkocz mięsny zobaczyłam w jednym z moich ulubionych programów kulinarnych. Wiedziałam, że potrawa na stałe zagości i w mojej kuchni. Jeśli chodzi o polędwiczkę z mozzarellą, to uważam, że jest ono bardzo dobrym połączeniem. Mozzarella jest stałym produktem w mojej wegetariańskiej, jak i mięsnej kuchni. Niby zwykły ser, a zastosowań ma wiele. To jest jedna z moich ulubionych odmian sera. Doskonale można go skomponować z większością produktów.  Mozzarella w moim domu  jest składnikiem wielu przekąsek, sałatek czy jak już wspomniałam dań mięsnych. Nie twierdzę, że mamy się opychać mozzarellą codziennie. Jednak kiedy już zdecydujemy się na jej zjedzenie, róbmy to bez wyrzutów sumienia i czerpmy radość z jej  – tłumaczy Nina.

Warkocz z polędwiczki z marchewką

 

Składniki:

– 1 polędwiczka wieprzowa,

– 1 marchewka,

– przyprawy: sól, pieprz, vegeta, szczypta chilli, słodka papryka, czosnek.

Przygotowanie: Polędwiczkę dokładnie myjemy i kroimy na 3 części (ale nie dochodzimy nożem do samego końca mięsa). Obficie przyprawiamy. Marchewkę obieramy i obieraczką wykrawamy cienkie  plastry, które nakładamy  na 3 wierzchnie części mięsa. Polędwiczkę splatamy w warkocz i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnie mięso polewamy oliwą z oliwek i zawijamy w papier do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godzinę w 170 stopniach (pod koniec pieczenia przecinamy papier i podpiekamy tak około 10 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jajko sadzone w pomidorze

 

Składniki:

– średni okrągły pomidor,

– jajko,

– łyżeczka bułki tartej,

– pół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku,

– łyżeczka oliwy.

Wykonanie: Pomidora myjemy, ścinamy wierzch i wydrążamy środek tak, żeby powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osuszamy papierowym ręcznikiem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do pomidora wsypujemy bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrapiamy oliwą, a następnie wbijamy jajko (oliwę możemy zastąpić parmezanem). Pieczemy około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy.

 

Polędwica z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

 

Składniki:

– 1 polędwica,

– kilka pomidorków koktajlowych, lub normalnych ale mniejszych,

– 1 kulka sera mozzarella w zalewie,

– sól pieprz,

– zioła prowansalskie,

– świeża bazylia,

Polędwicę w całości usmażyć ze wszystkich stron na patelni. Po wystudzeniu pokroić w słupki, o długości ok. 3 cm. Położyć oddzielnie w naczyniu żaroodpornym. Na to położyć po plasterku mozzarelli i pomidora, zapiekać w temp. 180 stopni przez około 20 minut.

Smacznego.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Poprzedni

Mundurowy odwiedził najmłodszych

Następny

Pomoc dla rolników

Zobacz także

„Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym mogę robić to, co lubię najbardziej”
Kulinaria Słupeckie

„Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym mogę robić to, co lubię najbardziej”

2025-06-25
573
Mała rocznica wielkiego sercem koła
Kulinaria Słupeckie

Mała rocznica wielkiego sercem koła

2025-06-24
373
Jak w gotowaniu uczeń przerósł mistrza
Kulinaria Słupeckie

Jak w gotowaniu uczeń przerósł mistrza

2025-05-25
1.2k
Czasem konieczność w kuchni wychodzi na zdrowie
Kulinaria Słupeckie

Czasem konieczność w kuchni wychodzi na zdrowie

2025-05-25
355
Kolejny wypadek na A2
Na sygnale

Kolejny wypadek na A2

2025-07-17
856
Wypadek na Powstańców
Na sygnale

Wypadek na Powstańców

2025-07-17
1.9k
Festyn rodzinny w Ratyniu
Wydarzenia

Festyn rodzinny w Ratyniu

2025-07-17
324
Zmiana dowódcy amerykańskiego garnizonu
Wokół nas

Zmiana dowódcy amerykańskiego garnizonu

2025-07-17
298
Kolejna zmiana na rynku
Wokół nas

Kolejna zmiana na rynku

2025-07-17
257
Strażacy gościli młodzież z OHP
Wokół nas

Strażacy gościli młodzież z OHP

2025-07-17
92

Comments 1

  1. Po says:
    6 lat temu

    Oj zdjęcie jakby nie aktualne

    0
    0
    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ogłoszenia promowane > dodaj <

KSIĘGOWA/KSIĘGOWY

przez Dorota Rosadowska
2025-07-10
0
0

Doradca Finansowy

przez Dorota Rosadowska
2025-07-04
0
0

Bus Niemcy , Luksemburg -Duże Busy, bez przesiadek

Bus Niemcy , Luksemburg -Duże Busy, bez przesiadek

przez Dorota Rosadowska
2025-06-10
0
0

REKLAMA

Kurier Słupecki

kurier słupecki
Dodatek budowlany
Dodatek medyczny

Komentarze

  • Mieszkaniec - „Proszę o rozwiązanie problemu huśtawki”. Radny napisał interpelację
  • Słupczanka - W okolicy stanął nietypowy radar. Poskutkuje?
  • Romario - „Proszę o rozwiązanie problemu huśtawki”. Radny napisał interpelację
  • Justyna - „Odpowiedź pana burmistrza to lekceważenie problemów mieszkańców”
  • POK - „Odpowiedź pana burmistrza to lekceważenie problemów mieszkańców”
  • Piraci na drodze - „Odpowiedź pana burmistrza to lekceważenie problemów mieszkańców”
  • Mieszkaniec/ kierowca - „Odpowiedź pana burmistrza to lekceważenie problemów mieszkańców”
  • Powidzanka - Otrzymała zaszczytne wyróżnienie
  • mieszkaniec Powidza - Otrzymała zaszczytne wyróżnienie
  • Leon - Klasy wojskowej nie będzie. Będą dwie humanistyczne

Następny
Wnioski tylko do piątku

Pomoc dla rolników

  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki