
Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw na na całym świecie. Jest chętnie jadana bez względu na szerokość geograficzną, status materialny, krąg kulturowy i wiele innych czynników. Dla wielu stała się synonimem imprezowego jedzenia lub posiłkiem, który zamawiamy, gdy nie mamy czasu na samodzielne przyrządzenie własnego obiadu czy kolacji. Popularności pizzy sprzyja elastyczność w sposobie jej przygotowania i ilość dostępnych składników, wśród których są również te dla wegetarian i wegan.
- Wyposażenie pizzerii – przygotowanie ciasta
- Wyposażenie pizzerii – przygotowanie dodatków
- Wyposażenie pizzerii – narzędzia do wypieku
Nic więc dziwnego, że pizzerie należą do najpopularniejszych punktów gastronomicznych w naszym kraju. Działają nie tylko w największych metropoliach, ale też w małych miasteczkach i na wsiach, a nawet przy drogach. Założenie pizzerii może więc być doskonałym pomysłem na własny biznes. Jego powodzenie jest jednak uzależnione od tego, z jaką sprawnością będziemy zarządzać firmą. Ryzyko popełnienia błędów istnieje od samego początku – momentu założenia. Podpowiadamy więc, jak kompleksowo wyposażyć pizzerię, by jej działalność była sprawna i nie wiązała się ze zbędnymi problemami.
Wyposażenie pizzerii – przygotowanie ciasta
Przygotowanie pizzy zaczyna się od ciasta. O ile jego niewielką ilość, wystarczającą na domową imprezę z powodzeniem możemy przygotować ręcznie, w przypadku większej liczby zamówień nie obejdzie się bez specjalistycznych urządzeń. Dlatego jednym z najważniejszych elementów, jeśli chodzi o wyposażenie do pizzerii powinno być narzędzie do wyrabiania ciasta. Może to być mieszarka lub zestaw profesjonalnych robotów kuchennych z mechanizmem planetarnym. To pierwsze rozwiązanie lepiej sprawdzi się w pizzeriach o dużych mocach przerobowych.
Na robieniu ciasta ten etap oczywiście się nie kończy. Ciasto należy również poporcjować na kule, z których stworzy się pojedyncze placki – najlepiej użyć w tym celu automatycznej kulkownicy, nazywanej również porcjonerem do ciasta. Pozostaje jeszcze kwestia przygotowania poszczególnych placków. W przypadku tradycyjnej, włoskiej pizzy, stosuje się pracochłonną metodę ręczną. W pizzeriach z pozostałych części świata częściej wykorzystuje się zaś wydajniejsze rozwiązanie – wałkownice lub prasy.
Wyposażenie pizzerii – przygotowanie dodatków
Pizza nie może oczywiście obyć się bez dodatków. Najważniejszym z nich jest bez wątpienia sos. Dlatego w pizzerii koniecznie powinny znaleźć się naczynia umożliwiające ich przygotowanie. Przydatnym elementem wyposażenia będą też różnego typu krajalnice i szatkownice, dzięki którym szybko i bez zbędnych nakładów pracy pokroimy warzywa i wędliny do postaci, w której mogą znaleźć się na pizzy. Niezwykle ważne jest zapewnienie dodatkom odpowiednich warunków na czas przechowywania. To z koli umożliwią witryny lub szafy chłodnicze.
Nie zapominajmy przy tym, że menu pizzerii nie składa się wyłącznie z pizzy. Warto więc zadbaj o takie elementy jak frytkownice, nalewaki do piwa, rożny do kebaba i tym podobne.
Wyposażenie pizzerii – narzędzia do wypieku
Dla końcowego efektu najważniejszym etapem jest z całą pewnością wypiek pizzy. Jakość gotowego placka zależy przede wszystkim od pieca, który powinien być dostosowany do tego zastosowania. Nie bez znaczenia jest też umiejscowienie pieca – dlatego warto zainwestować w dedykowaną podstawę. Wypiek pizzy nie może też obejść się bez specjalnych łopat, umożliwiających wkładanie i wyciąganie pizzy z rozgrzanego pieca.