Strona główna / Kulinaria Słupeckie / Jej gotowanie robi furorę

Jej gotowanie robi furorę

Tym razem w naszą kulinarną podróż wybraliśmy się do Trąbczyna (gmina Zagórów), gdzie Elżbieta Bączkiewicz opowiedziała nam o jednej ze swoich pasji, jaką jest kucharzenie.

Nasza rozmówczyni jest doskonałym dowodem na to, że kuchnię można polubić, a nawet pokochać. Czy przygotowuje ciasta, czy potrawy mięsne, w każdą z nich wkłada swoje serce, a to przecież w kuchni jest najważniejsze.

Pani Elżbieta swoją przygodę kulinarną zaczęła bardzo wcześnie będąc jeszcze uczennicą Szkoły Podstawowej w Grabinie. Na jednym ze szkolnych przedmiotów żeńska część klasy uczyła się gotować. – Te zajęcia bardzo mile wspominam. To właśnie wtedy polubiłam kucharzenie. Na jednych z pamiętnych zajęć przygotowałyśmy piernik – ten smak pamiętam do dziś i do dziś przepis oczywiście posiadam – mówi pani Elżbieta.

Od tego czasu w kuchni gotowała coraz częściej. A prawdziwie kulinarny szlif zdobyła gotując na większych uroczystościach.

Sałatka warstwowa z ryżem

 

Składniki:

– 2 woreczki ugotowanego ryżu,

– podsmażone kawałki piersi z kurczaka,

– kukurydza w puszce,

– ogórki kiszone pokrojone w kostkę,

– ketchup,

– majonez,

– sól, pieprz.

Składniki w szklanym naczyniu układać warstwowo: paczkę ryżu, następnie majonez, sól  pieprz, potem piersi z kurczaka, kukurydza, majonez, sól, pieprz, druga paczka ryżu, ogórki kiszone, ketchup, pieprz, sól. wierzch można posypać suszonym koperkiem.

Szaszłyki drobiowe

 

Składniki:

– piersi z kurczaka,

– papryka,

– pieczarki,

– boczek wędzony,

– cebula,

– ananas w puszce.

Piersi z kurczaka  pokroić, przyprawić, odstawić na jedna godzinę. Paprykę pokroić

. Pieczarki, cebule, ananasy i boczek pokroić na większą kostkę. Nabijać na patyczki według uznania. opiec na patelni, dusząc później w piekarniku.

 

3 bit – ciasto bez pieczenia

 

Składniki:

– 1 puszka masy krówkowej,

– 3 paczki herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników),

–  500ml słodkiej śmietany 30- 36% np Dekor,

– żelatyna,

– ok. 50- 100g dowolnej czekolady (np mleczna),

Masa budyniowa:

– 500ml mleka,

– torebka masy „Ekler” ,

– kostka margaryny.

Sposób przygotowania:

Na blaszce układamy herbatniki, po czym wykładamy na nie masę krówkową. Następnie znów warstwę herbatników. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając masę eklerkową. wyłożyć na herbatniki.

Ubić śmietanę z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.

Zapiekanka na szybki obiad

 

Składniki:

– ziemniaki pokrojone w plastry – nieco podgotowane,

– przyprawione mięso mielone,

– starty żółty ser,

– majonez, ketchup.

Przygotowane składniki układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, mięso, żółty ser. Na wierch polewamy majonezem zmieszanym z ketchupem. Piec w piekarniku około 1 godziny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>