Strona główna / Kulinaria Słupeckie / Kuchnia indyjska zachwyca bez reszty

Kuchnia indyjska zachwyca bez reszty

To kraj legenda, o niewielu miejscach na świecie można tak powiedzieć. Kolebka wspaniałej cywilizacji, synonim biedy, kraina cudów natury i przyrody, zapachów i kuchni. Indie, jak mówi Ania Antczak z Kątów (gm. Słupca), można kochać, albo nienawidzić, ale na pewno nie można pozostać wobec nich obojętnym.

Samosy

Składniki na ciasto

– 500 g mąki,

– 25 g masła sklarowanego,

– 4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego,

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, dodać sklarowane masło. Wlać jogurt i wygniatać ciasto. Rozwałkować je, uformować i wyciąć placki o średnicy 15 cm (najlepiej talerzem). Każdy okrągły placek przeciąć na pół, sklejając ze sobą proste krawędzie i tworząc stożek. Stożek napełniamy farszem, sklejamy. Brzegi zmoczyć wodą formując pierożki. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyłożyć łyżką cedzakową. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym i podawać. Dobrze smakują z sosem czosnkowym.

Farsz – wersja mięsna

– 500g mięsa mielonego np. z indyka,

(wersja wegetariańska) – 250 g ziemniaków ugotowanych i 250 g gotowanej soczewicy. Soczewicę w takich samych proporcjach można zastąpić kalafiorem bądź brokułami`

– groszek zielony ( w puszce lub ugotowany),

– 25 g masła sklarowanego,

– 2 lub 3 cebule,

– 2 ząbki czosnku,

– 1 łyżeczka kolendry,

– 1 łyżka imbiru sproszkowanego,

– pół łyżki chilli,

– 1 łyżka deserowa garram masala,

– olej do pieczenia.

Wykonanie:

Oczyścić cebulę i czosnek, drobno posiekać i zarumienić na rozgrzanym maśle, dodać mielone mięso ( wersja wegetariańska – ugotowane warzywa) oraz zielony groszek. Wsypać kolendrę, imbir, chilli, garram masala. Wymieszać i podsmażać ok. 5 minut, posolić do smaku, i dalej dusić na małym ogniu, ostudzić.

Shrikhand – deser jogurtowy z orzechami i owocami

Składniki

– pół litra jogurtu naturalnego,

– 2 łyżki mleka,

– pół łyżeczki nitek szafranu,

– od 6 do 8 łyżek cukru pudru,

– ¼ łyżeczki świeżo zmielonych nasion zielonego kardamonu,

– 2 łyżki posiekanych, nie solonych pistacji,

– 2  łyżki migdałów w płatkach,

– pestki granatu,

– można wkroić mango.

Wykonanie:

Jogurt schłodzić przez całą noc, podgrzać mleko i dodać szafran. Odstawić na 10 minut do odsiąknięcia. Jogurt wyciągamy z lodówki, przesiewamy cukier puder, dodajemy mleko z szafranem i kardamonem, przykryć i schłodzić. Skroić mango, przed podaniem posypać deser migdałami, pistacjami i pestkami granatu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>