W kuchni Basi Jakubowskiej cz. 2
O tym, co używa na co dzień i od święta w swojej kuchni, o gotowaniu z podstawowych produktów i wykorzystaniu ich w codziennym menu w drugiej części kulinarnego spotkania opowie sołtys Nowej Wsi – Basia Jakubowska.
Jak powiedziała w pierwszej części, jej kuchnia jest głównie tradycyjna, bo jak nadmienia lubią ją praktycznie wszyscy. Jest jednak otwarta na nowości, szczególnie teraz, w okresie karnawału. – Teraz wachlarz inspiracji kulinarnych jest naprawdę spory. Uważam, że z prostych, podstawowych produktów można naprawdę wyczarować fajne, szybkie, cieszące oko potrawy. Jedną z takich są ślimaczki sylwestrowe. Szybkie, proste danie, a smakuje wszystkim bez wyjątku – dodaje pani sołtys.
Ciasto francuskie wykorzystywane jest w produkcji rogalików, ciastek z nadzieniem owocowym czy nawet serowym. Ciekawie prezentują się ciasteczka z ciasta francuskiego, dodatkowo posmarowane jajkiem i posypane cukrem. Wyśmienicie smakują też ciastka z nadzieniem np. z kremu budyniowego, śmietankowego, masy makowej czy konfitur.
Jeśli chodzi o wykorzystanie ciasta francuskiego w słonej odsłonie, to znalazło ono wykorzystanie np. w przyrządzeniu pasztecików, paluszków. Ze słonym ciastem francuskim świetnie komponują się nadzienia nawet z buraczków, botwinki, porów czy cukinii. – Przygotowanie ślimaczków najmuje dosłownie kilka minut, a upieczone prezentują się na prawdę bardzo fajnie. Kolejnym, lekko unowocześnionym karnawałowym pomysłem może być wykorzystanie placów tortilli. Zawijane z warzywami, pastami też uważam smakują fantastycznie, a tutaj możemy dodać dosłownie wszystko, co lubimy – sałatka lodowa, pomidor, ogórek… Następnie wystarczy zawinąć tylko w rulon o ostrym nożem pokroić w drobne plastry – mówi nasza rozmówczyni.
Zapytana za czym można tęsknić nawet w karnawale, odpowiada, że jest to z pewnością staropolski sernik – wypiek nadający się bez wątpienia na każdą okazję. – Zawsze towarzyszy nam z racji świąt, ale też z innych okazji. Tutaj, w przeciwieństwie do poprzednich potraw, najlepiej trzymać się tradycji. Ten staropolski, z przepisu jeszcze mojej mamy, udaje się zawsze i smakuje wyśmienicie i co najważniejsze, lubiany jest przez każdego bez wyjątku – powiedziała kończąc.
Przekąska z tortilli
Placek tortilli posmarować serkiem topionym lub innym ulubionym serkiem, ułożyć liść sałaty, pokrojoną paprykę, ogórka, zwinąć w rulon, schłodzić, przed podaniem pokroić na plasterki, spiąć wykałaczką.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, następnie ułożyć żółty ser i szynkę, zwinąć w rulon, pokroić na talarki o grubości 1cm i piec w piekarniku 15minut.
Staropolski sernik
Składniki:
– 1,5 kg sera,
– 10 żółtek – białka ubić,
– 1,5 szklanki cukru,
– 3 budynie śmietankowe,
– 0,75l śmietany ubić.
Podkład:
– 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
– 0,5 szklanki mąki pszennej,
– 0,5 kostki margaryny,
– 0,5 szklanki cukru,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 2 jajka.
Wykonanie do sernika. Margarynę utrzeć z cukrem , dodać jajka, mąkę proszek, wyłożyć na blachę
Ser utrzeć z cukrem, dodać po kolei żółtka, następnie budyń, ubitą śmietanę, na koniec pianę z białek, delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Piec ok 1godz/180 stopni.