W kuchni Eli Borowskiej cz. 1
O tym, co wykorzystuje w swojej kuchni, o smakach z dzieciństwa i wiosennym gotowaniu tym razem opowiada Ela Borowska, nauczycielka wychowania przedszkolnego i wczesnoszkolnego, surdopedagog oligofrenopedagog, strażak-ratownik oraz logopeda, a przede wszystkim troskliwa mama.
Jak mówi nam na początku spotkania, dla niej zawsze autorytetem kulinarnym była mama, która z niczego robiła prawdziwe kulinarne cuda. – Co pamiętam z dzieciństwa, pewnie jak każde dziecko, to smak zupy pomidorowej z ryżem. Osobiście smakiem, za którym tęsknie z dzieciństwa to sos…. ale taki niezwykły, który zostawał często z obiadu. Wtedy razem z tatą kruszyliśmy w niego chleb. Jaka to była uczta…. Mój ulubiony smak z dzieciństwa to też czerstwy chleb smażony na patelni, który przygotowywała nam mama. Często bywało tak, że wykrawała środek i wbijała w to jajko. Razem z rodzeństwem pałaszowaliśmy ze smakiem. Jejku teraz już dzieci tak nie jadają. I wielka szkoda – wspomina.
Ela już kilka razy gościła w naszym kąciku. Zapytana o zmiany w jej menu odpowiada, że nic się nie zmienia i nie różni od każdej kuchni wiosną. Podstawa to świeże warzywa sałatki z nowalijek jak najwięcej warzyw i owoców w różnej postaci czy to koktajle sałatki czy inne dania zawsze z dodatkiem warzyw. – Moi chłopcy nie są wybrednymi dziećmi, od najmłodszych lat zajadają się warzywami i owocami wybierając to zamiast słodyczy. Lubią bardzo domowe tortille czy hamburgery z dodatkiem warzyw, staram się dbać o to by odżywiali się zdrowo. Wojtka ulubiona potrawa to makaron ze szpinakiem. Powiem szczerze, że zaskakujące, bo zazwyczaj dzieci nie lubią szpinaku, a Wojtek uwielbia. Bartek z kolei uprawia dużo sportu i od pewnego czasu ceni sobie zdrowy styl życia, a co za tym idzie odżywia się bardzo zdrowo – powiedziała kończąc tę część Ela.
Makaron „zielono mi”
Składniki:
– makaron świderki,
– pierś z kurczaka,
– szpinak mrożony,
– suszone pomidory,
– czosnek,
– cebula,
– sól i pieprz,
– śmietanka 18 %.
Wykonanie: Makaron gotujemy, podsmażamy cebulę, pierś z kurczaka, dodajemy szpinak czosnek i prażymy do miękkości solimy i pieprzymy do smaku, zalewamy śmietanką, wsypujemy makaron i gotowe.
Domowe Hamburgery
Składniki na kotlety:
– 1 kg wołowiny – np. antrykot, pręga, łata,
– 1 średnia cebula,
– 1 średnie jajko,
– 2 płaskie łyżeczki soli,
– 1 płaska łyżeczka pieprzu.
Wykonanie: Pozostałe składniki: 6 bułek do burgerów, duży pomidor malinowy, mała cebula cukrowa lub zwykła, kulka mozzarelli lub kawałek żółtego sera, 2 korniszony lub ogórki kiszone, garść rukoli, kilka listków sałaty lodowej, majonez i ketchup.
Zupa paprykowa
Składniki:
– 3 duże czerwone papryki – 660 g,
– 2 średnie pomidory – 300 g,
– 1 średnia cebula – 150 g,
– 4 większe ząbki czosnku,
– 2 łyżki masła klarowanego,
– 2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego- 500 ml,
przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki soli, po sporej szczypcie pieprzu i chili.