REKLAMA
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
piątek, 29 września 2023 02:16
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Home Kulinaria Słupeckie

Z warzyw najbardziej lubią te… zielone

przez Dorota Rosadowska
2023-05-28
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
585
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Eli Borowskiej cz. 1

 

O tym, co wykorzystuje w swojej kuchni, o smakach z dzieciństwa i wiosennym gotowaniu tym razem opowiada Ela Borowska, nauczycielka wychowania przedszkolnego i wczesnoszkolnego, surdopedagog oligofrenopedagog, strażak-ratownik oraz logopeda, a przede wszystkim troskliwa mama.

Jak mówi nam na początku spotkania, dla niej zawsze autorytetem kulinarnym była mama,  która z niczego robiła  prawdziwe kulinarne cuda. – Co pamiętam z dzieciństwa, pewnie jak każde dziecko, to smak zupy pomidorowej z ryżem. Osobiście smakiem, za którym tęsknie z dzieciństwa to sos…. ale taki niezwykły, który zostawał często z obiadu. Wtedy razem z tatą kruszyliśmy w niego chleb. Jaka to była uczta….  Mój ulubiony smak z dzieciństwa to też czerstwy chleb smażony na patelni, który przygotowywała nam mama. Często bywało tak, że wykrawała środek i wbijała w to jajko. Razem z rodzeństwem pałaszowaliśmy  ze smakiem. Jejku teraz już dzieci tak nie jadają. I wielka szkoda – wspomina.

Ela już kilka razy gościła w naszym kąciku. Zapytana o zmiany w jej menu odpowiada, że nic się nie zmienia i nie różni od każdej  kuchni wiosną. Podstawa to świeże warzywa sałatki z nowalijek jak najwięcej warzyw i owoców w różnej postaci czy to koktajle sałatki czy inne dania zawsze z dodatkiem warzyw.  – Moi chłopcy nie są wybrednymi dziećmi, od najmłodszych lat zajadają się warzywami i owocami wybierając to zamiast słodyczy. Lubią bardzo domowe tortille czy hamburgery z dodatkiem warzyw, staram się dbać o to by odżywiali się zdrowo. Wojtka ulubiona potrawa to makaron ze szpinakiem. Powiem szczerze, że  zaskakujące, bo zazwyczaj dzieci nie lubią szpinaku, a Wojtek uwielbia. Bartek  z kolei uprawia dużo sportu i  od pewnego czasu ceni sobie zdrowy styl życia, a co za tym idzie odżywia się bardzo zdrowo – powiedziała kończąc tę część Ela.

Makaron „zielono mi”

Składniki:

– makaron świderki,

– pierś z kurczaka,

– szpinak mrożony,

– suszone pomidory,

– czosnek,

– cebula,

– sól i pieprz,

– śmietanka 18 %.

Wykonanie: Makaron gotujemy,  podsmażamy cebulę, pierś z kurczaka,  dodajemy szpinak czosnek i prażymy do miękkości solimy i pieprzymy do smaku, zalewamy śmietanką,  wsypujemy makaron i gotowe.

 

Domowe Hamburgery

Składniki na kotlety:

– 1 kg wołowiny – np. antrykot, pręga, łata,

– 1 średnia cebula,

– 1 średnie jajko,

– 2 płaskie łyżeczki soli,

– 1 płaska łyżeczka pieprzu.

Wykonanie: Pozostałe składniki: 6 bułek do burgerów, duży pomidor malinowy, mała cebula cukrowa lub zwykła, kulka mozzarelli lub kawałek żółtego sera, 2 korniszony lub ogórki kiszone, garść rukoli, kilka listków sałaty lodowej, majonez i ketchup.

 

Zupa paprykowa

Składniki:

– 3 duże czerwone papryki – 660 g,

– 2 średnie pomidory – 300 g,

– 1 średnia cebula – 150 g,

– 4 większe ząbki czosnku,

– 2 łyżki masła klarowanego,

– 2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego- 500 ml,

przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki soli, po sporej szczypcie pieprzu i chili.

DR.
REKLAMA
REKLAMA
Poprzedni

Wyjazd udany, mecz wygrany

Następny

Kilka lat temu zaryzykował. I nie żałuje!

Zobacz także

Gołąbki bez skrzydełek, ale z brzuszkami w środku
Kulinaria Słupeckie

Gołąbki bez skrzydełek, ale z brzuszkami w środku

2023-09-23
205
W jej kuchni nic się nie marnuje
Kulinaria Słupeckie

W jej kuchni nic się nie marnuje

2023-09-21
319
„Warto ten czas poświęcić, żeby lato przenieść na dłużej…”
Kulinaria Słupeckie

„Warto ten czas poświęcić, żeby lato przenieść na dłużej…”

2023-09-14
317
Dla chcącego nic trudnego, czyli o kuchni zawodowego kierowcy
Kulinaria Słupeckie

Dla chcącego nic trudnego, czyli o kuchni zawodowego kierowcy

2023-08-31
409
Następny
Kilka lat temu zaryzykował. I nie żałuje!

Kilka lat temu zaryzykował. I nie żałuje!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

REKLAMA
REKLAMA

Kurier Słupecki

REKLAMA

Komentarze

  • Ilona - Będzie ścieżka do Piotrowic. Budowa jeszcze w tym roku
  • Hmmm - Rolnik przed sądem. Chodzi o dopłaty
  • Xxx - Będzie ścieżka do Piotrowic. Budowa jeszcze w tym roku
  • foksiu - Będzie ścieżka do Piotrowic. Budowa jeszcze w tym roku
  • Or - Maraton remontowy w powiecie. Które drogi będą następne?
  • Anonim - To ważna sprawa dla mieszkańców i środowiska
  • genius_loci - Mocny przekaz w kościele. Na mszy była telewizja
  • Anonim - Mocny przekaz w kościele. Na mszy była telewizja
  • Aureliusz - Mocny przekaz w kościele. Na mszy była telewizja
  • Anonim - Mocny przekaz w kościele. Na mszy była telewizja
REKLAMA

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?