Jak gotuje kobieta strażak?

 

O tym, co smakowitego przygotować na Wielkanoc, o marzeniach kulinarnych i nie tylko o pasji strażackiej tym razem opowie Ela Borowska z Zagórowa.

Na co dzień spełnia się zawodowo, pracując z dziećmi, jako nauczyciel w Niepublicznym Przedszkolu Ekoludki w Zagórowie. Kiedy wraca do domu spędza czas z synami: Bartkiem i Wojtusiem. A gdy słyszy sygnał strażackiej syreny biegnie na pomoc innym. Powszechnie przyjął się stereotyp, że kobiety są słabe i nie nadają się do męskich zawodów. Na szczęście większość z nich panie starają się łamać. Ela będąc już nastolatką marzyła o tym, by nosić mundur.  Przez pewien czas chciała pracować w policji.

Pomimo tego, że z policji zrezygnowała, chęć noszenia munduru jakoś drzemała w niej nadal. Jak dodaje,  marzenia o mundurze nie minęły, zostały uśpione,  jednak nie na długo. To dzięki jej tacie i bratu, którzy są strażakami ochotnikami zagórowskiej Ochotniczej Straży Pożarnej. Nie jest im obca pomoc innym, a ochotniczą straż rodzina traktuje, jako swój drugi dom. 

Jej kolejną pasją jest gotowanie. Tak, tak, gotowanie. Kiedy wraca do domu, inspiruje się przepisami i sukcesywnie wciela je w życie.  – Jestem aktywną osobą,  pełną zapału do życia. Spełniam się zawodowo jako Nauczycielka wychowania przedszkolnego. Wychowuję 2 synów, którzy są całym moim życiem. Mam jeszcze jedną pasję, niezbyt kobiecą. Jeżdżę motocyklem,  na razie uczę się z dużymi sukcesami – tłumaczy na początku spotkania.

Zapytana o kuchnię wielkanocną, odpowiada, że tutaj raczej trzyma się tradycji. Nie może zabraknąć żurku z białą kiełbasą i jajek. Może właśnie tutaj jest mała nowoczesna zmiana. – Jajka nie są podawane tradycyjne. No i chłopcy uwielbiają pasty jajeczne, dodając do nich to,  na co maja ochotę ( szynkę ser, suszone pomidory). Mój starszy syn Bartek bardzo lubi eksperymentować w kuchni,  często zaskakuje mnie samodzielnością podczas wykonywania pysznych potraw – dodaje Ela.

Jak tłumaczy, na wielkanocnym stole zawsze jest żurek,  tradycyjna sałatka warzywna, babka… chyba jak w każdym domu… – Ponadto zawsze jest coś innego,  co może zaskoczyć naszych gości. Śniadanie wielkanocne jest u nich w rodzinie  bardzo ważne. To już rytuał wyniesiony z rodzinnego domu, że w sobotę wielkanocną idziemy do kościoła z koszyczkiem. Poświęcone potrawy są zawsze dzielone podczas śniadania wielkanocnego dla każdego domownika dzień później. A po śniadaniu szukanie prezentów od zajączka… oczywiście przed śniadaniem. Jak to przystało na strażacką rodzinę,  obowiązkową jest msza rezurekcyjna i procesja. Czym dla mnie jest gotowanie? Oczywiście odskocznią od zabieganego dnia, czymś,  co sprawia mi radość. Spędzanie czasu z chłopcami- bo oni zawsze są chętni do pomocy. A  kulinarne marzenie? Jest tylko to, aby zawsze wszystkim wszystko smakowało – powiedziała kończąc.

Zapiekanka z mięsem mielonym

Składniki:

– 500 g mięsa mielonego,

– 2 ząbki czosnku,

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

-przyprawa do mięsa mielonego,

– 3-4 ziemniaki,

– 2 średnie pomidory,

– 2 średnie cebule,

-zioła prowansalskie

Sposób przygotowania: Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką i przyprawą do mięsa mielonego. Uformować średniej wielkości kotleciki. Ziemniaki, cebule i pomidory pokroić na plasterki.

Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Naprzemiennie układać w nim kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory. Całość oprószyć z wierzchu solą oraz ziołami prowansalskimi. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni, pod przykryciem.

Babeczki marchewkowe

Składniki:

– 2 szklanki startej marchwi,

– 2 szklanki mąki pszennej,

– 3/4 szklanki oleju roślinnego,

– 3/4 szklanki cukru,

– 4 jaja,

– 1 łyżeczka sody,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą. W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty). W międzyczasie przygotować.

 

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

– woreczek ryżu,

– puszka tuńczyka w sosie własnym,

– kukurydza,

– 4 jaja,

– majonez,

-sól i pieprz.

 

Zielona sałatka

Składniki:

– ryż ugotowany,

-ogórek zielony,

-szczypiorek,

– groszek,

– szynka biała,

– majonez,

-sól i pieprz.

 

Wiosenna sałatka

Składniki:

– pomidor,

– pół kalafiora,

– pół brokuła,

– gotowane jaja.

sos czosnkowy: jogurt naturalny, łyżka majonezu, 3 ząbki czosnku, do smaku sol, pieprz, cukier zioła prowansalskie

DR.

Jeden komentarz

  1. Nie lubię poniedziałku

    Gorąca Kobieta !!! Bez gasnicy nie podchodz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.