O tym, co smakowitego przygotować na Wielkanoc, o marzeniach kulinarnych i nie tylko o pasji strażackiej tym razem opowie Ela Borowska z Zagórowa.
Na co dzień spełnia się zawodowo, pracując z dziećmi, jako nauczyciel w Niepublicznym Przedszkolu Ekoludki w Zagórowie. Kiedy wraca do domu spędza czas z synami: Bartkiem i Wojtusiem. A gdy słyszy sygnał strażackiej syreny biegnie na pomoc innym. Powszechnie przyjął się stereotyp, że kobiety są słabe i nie nadają się do męskich zawodów. Na szczęście większość z nich panie starają się łamać. Ela będąc już nastolatką marzyła o tym, by nosić mundur. Przez pewien czas chciała pracować w policji.
Pomimo tego, że z policji zrezygnowała, chęć noszenia munduru jakoś drzemała w niej nadal. Jak dodaje, marzenia o mundurze nie minęły, zostały uśpione, jednak nie na długo. To dzięki jej tacie i bratu, którzy są strażakami ochotnikami zagórowskiej Ochotniczej Straży Pożarnej. Nie jest im obca pomoc innym, a ochotniczą straż rodzina traktuje, jako swój drugi dom.
Jej kolejną pasją jest gotowanie. Tak, tak, gotowanie. Kiedy wraca do domu, inspiruje się przepisami i sukcesywnie wciela je w życie. – Jestem aktywną osobą, pełną zapału do życia. Spełniam się zawodowo jako Nauczycielka wychowania przedszkolnego. Wychowuję 2 synów, którzy są całym moim życiem. Mam jeszcze jedną pasję, niezbyt kobiecą. Jeżdżę motocyklem, na razie uczę się z dużymi sukcesami – tłumaczy na początku spotkania.
Zapytana o kuchnię wielkanocną, odpowiada, że tutaj raczej trzyma się tradycji. Nie może zabraknąć żurku z białą kiełbasą i jajek. Może właśnie tutaj jest mała nowoczesna zmiana. – Jajka nie są podawane tradycyjne. No i chłopcy uwielbiają pasty jajeczne, dodając do nich to, na co maja ochotę ( szynkę ser, suszone pomidory). Mój starszy syn Bartek bardzo lubi eksperymentować w kuchni, często zaskakuje mnie samodzielnością podczas wykonywania pysznych potraw – dodaje Ela.
Jak tłumaczy, na wielkanocnym stole zawsze jest żurek, tradycyjna sałatka warzywna, babka… chyba jak w każdym domu… – Ponadto zawsze jest coś innego, co może zaskoczyć naszych gości. Śniadanie wielkanocne jest u nich w rodzinie bardzo ważne. To już rytuał wyniesiony z rodzinnego domu, że w sobotę wielkanocną idziemy do kościoła z koszyczkiem. Poświęcone potrawy są zawsze dzielone podczas śniadania wielkanocnego dla każdego domownika dzień później. A po śniadaniu szukanie prezentów od zajączka… oczywiście przed śniadaniem. Jak to przystało na strażacką rodzinę, obowiązkową jest msza rezurekcyjna i procesja. Czym dla mnie jest gotowanie? Oczywiście odskocznią od zabieganego dnia, czymś, co sprawia mi radość. Spędzanie czasu z chłopcami- bo oni zawsze są chętni do pomocy. A kulinarne marzenie? Jest tylko to, aby zawsze wszystkim wszystko smakowało – powiedziała kończąc.
Zapiekanka z mięsem mielonym
Składniki:
– 500 g mięsa mielonego,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
-przyprawa do mięsa mielonego,
– 3-4 ziemniaki,
– 2 średnie pomidory,
– 2 średnie cebule,
-zioła prowansalskie
Sposób przygotowania: Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką i przyprawą do mięsa mielonego. Uformować średniej wielkości kotleciki. Ziemniaki, cebule i pomidory pokroić na plasterki.
Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Naprzemiennie układać w nim kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory. Całość oprószyć z wierzchu solą oraz ziołami prowansalskimi. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni, pod przykryciem.
Babeczki marchewkowe
Składniki:
– 2 szklanki startej marchwi,
– 2 szklanki mąki pszennej,
– 3/4 szklanki oleju roślinnego,
– 3/4 szklanki cukru,
– 4 jaja,
– 1 łyżeczka sody,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą. W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty). W międzyczasie przygotować.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
– woreczek ryżu,
– puszka tuńczyka w sosie własnym,
– kukurydza,
– 4 jaja,
– majonez,
-sól i pieprz.
Zielona sałatka
Składniki:
– ryż ugotowany,
-ogórek zielony,
-szczypiorek,
– groszek,
– szynka biała,
– majonez,
-sól i pieprz.
Wiosenna sałatka
Składniki:
– pomidor,
– pół kalafiora,
– pół brokuła,
– gotowane jaja.
sos czosnkowy: jogurt naturalny, łyżka majonezu, 3 ząbki czosnku, do smaku sol, pieprz, cukier zioła prowansalskie
Gorąca Kobieta !!! Bez gasnicy nie podchodz.