W kuchni Moniki Kozerskiej cz. 1
O tym, co smakowitego przygotować dla najbliższych latem, o potrawach na szybko i smakowitym gotowaniu tym razem opowie Monika Kozerska z Kosewa.
Kuchnia letnia kojarzy jej się zawsze ze świeżością. – Już od wczesnej wiosny u nas w kuchni miejsce zajmują świeże warzywa i owoce. Mam to szczęście, że moje dzieci uwielbiają warzywa, więc nie mam problemu z przygotowywaniem dań. Latem zdecydowanie unikamy wędlin. Główne miejsce zajmują pomidory, sałaty, ogórki. Uwielbiamy je. A największą przyjemność sprawia nam zbieranie tego co daje nam nasz ogród – mówi nam na początku spotkania.
Zapytana o ulubiony owoc lub warzywa, bez zastanowienia odpowiada, że jest to… pomidor! Monika podaje go w najróżniejszych postaciach, czy zwyczajnie na surowo do kanapek, na ciepło z makaronem, czy też smażone w zupie pomidorowej.
– Jeśli chodzi o owoce, to w tym okresie królują u nas czereśnie i truskawki. Nie wyobrażam sobie, żeby w naszym domu brakło domowego dżemu truskawkowego, a moje dzieci nie wyobrażają sobie bez niego naleśników – tłumaczy.
Monika gotuje dużo i wspaniale. Sukcesem z pewnością jest smak przygotowywanych przez nią potraw, ale także dekoracja, bo jak nadmienia, pierwsze zawsze je oko… To podstawowa zasada każdego dobrego kucharza. – Już kiedyś wspominałam, że lubię eksperymentować w kuchni. Moi domownicy z chęcią kosztują te dania. Stawiamy przede wszystkim na naturalność. Bardzo zwracam uwagę na to co kupujemy i co jemy. Staramy się, żeby było zdrowo. Bez względu na to czy jest to okres letni czy zimowy zawsze musi być dużo warzyw. Czy to w postaci surówki, pieczonych w piekarniku czy zwyczajnie parowanych. Mięso oczywiście też jest. W ostatnim czasie bardzo polubiliśmy zapiekanki, ale w niedzielę stawiamy na tradycyjny obiad z rosołem, ręcznie krojonym makaronem i bardzo często schabowym. Tradycja przecież w kuchni musi być. Lato jest dla nas intensywnym czasem robienia zapraw. Zaprawiamy właściwie wszystko. Podstawą są ogórki, ponieważ moi domownicy je uwielbiają. Kiszone, konserwowe czy też w postaci sałatek, które zimą podajemy do obiadu. Tak jak wcześniej wspomniałam muszą być dżemy. W naszej spiżarni jest naprawdę kolorowo. Ogórki, cukinia, pomidory bo przeciery również mamy własne, papryka, dynia, kompoty z najróżniejszych owoców. Mamy również mnóstwo suszonych owoców. Staramy się wykorzystywać wszystko, co daje nam nasz ogród, ale również nasi znajomi wiedzą, że u nas latem jest mini przetwórnia, więc z chęcią obdarowują nas warzywami i owocami. Jeśli chodzi o przepisy na przetwory, to bardzo dużo pomysłów otrzymuje od babci i mamy. To tradycyjne receptury, które są przyjęte od lat w naszej rodzinie. Korzystam również z internetu, żeby poszukać czegoś nowego – powiedziała Monika.
Tortilla z sosem jogurtowym i mini caprese
Składniki:
– 2-3 blaty tortilli,
– 4 łyżki jogurtu greckiego,
– 2 ząbki czosnku,
– świeży koperek,
– sól, pieprz,
– sałata lodowa ok 150g,
– pomidory koktajlowe,
– mozzarella (małe kulki),
– oliwa,
– ocet balsamiczny,
– kilka płatków świeżej bazylii.
Wykonanie: Sałatę pokroić dość drobno. Rozłożyć na tortilli. Jogurt przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, dodać posiekany koperek. Sosem polać sałatę i zawinąć ciasno. Jeśli ktoś lubi można położyć na to szynkę, łososia lub kurczaka. Tak zawinięte rolki włożyć do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie pokroić na kawałki. Rozłożyć dookoła talerza. W środek wrzucić pomidorki koktajlowe, mozzarellę, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać listkami bazylii.
Sałatka z pieczonych buraków z wędzonym łososiem
Składniki:
– 100g wędzonego łososia,
– 2 średnie buraki,
– sałata lodowa lub jak kto woli może być mix sałat,
– pół czerwonej cebuli,
– garść płatków migdałów,
– ser feta ok 25g.
Sos:2 łyżki oliwy, łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu. Buraki zawinąć w folie aluminiowa i pięć w piekarniku do miękkości. Wy studzić, obrać i pokroić w plastry. Sałatę opłukać, wysuszyć. Płatki migdałów przesmażyć na suchej patelni. Sałatę polać sosem, położyć pieczonego buraka, łososia, kawałki sera feta, pokrojoną w piórka czerwona cebule. Całość posypać płatkami migdałów.