O kuchni nieco pikantniejszej, łatwości w przygotowaniu oraz o inspiracjach w kolejnej części kurierowych kulinariów opowiada Aldona Wojtucka-Joachimczak ze Słupcy.
Jak mówi Aldona, największą inspiracją w jej gotowaniu jest córka Majka. To ona często „podsuwa” jej pomysły… albo szuka kulinarnych ciekawości na słynnym tik-toku. A potem obie swoje pomysły sukcesywnie wcielają w życie. – Tym sposobem pojawiła się tortilla z mięsem z kebaba, opiekana z sandwichu z warzywami i sosem. To danie bardzo, bardzo szybkie, nowoczesne i pomysłowe, a o takie w kuchni też chodzi. Fajnym rozwiązaniem na niespodziewanych gości lub pomysłową kolację mogą być pampuchy czy też słynne pyzy na parze, zapiekane z warzywami i żółtym serem. Lubią ją zarówno dorośli, jak i dzieci – mówi nasza bohaterka.
Kolejną ciekawą propozycją kulinarną może być pikantna zupa meksykańska. To dobre, nieskomplikowane, rozgrzewające i pożywne danie w stosunkowo niedługim czasie. – Ogólnie lubimy taką kuchnię, dodatki kukurydzy, czerwonej fasoli, passaty pomidorowej. Jak się okazuje kukurydza, czerwona fasola mogą być dodatkiem nie tylko do sałatek. Mogę nadmienić, że lubię urozmaicać kuchnię pod tzw. swój smak, np: do tradycyjnego polskiego rosołu dodać pieprz mielony i kurkumę, by podkreślić jego pikantność. Nawet zwykła zupa pomidorowa może być smakowita, wystarczy w jej przygotowanie włożyć tylko serce – powiedziała Aldona.
Pizzerinki na pyzach
Składniki:
– 1 opakowanie pyz drożdżowych,
– 100g startego sera gouda lub mozarella,
– 1 papryka (czerwona lub żółta),
– kilka pieczarek,
– 100g salami.
– sos pomidorowy lub ketchup.
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Pyzy kroimy na połówki, smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, posypujemy odrobina startego sera. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę a salami w cienkie paseczkiem układamy na pyzach. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz posypujemy reszta startego sera. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni
Zupa Meksykańska
Składniki:
– 500g mięsa mielonego,
– 3 papryki (najlepiej kolorowe),
– 1 cebula,
– 3 ząbki czosnku,
– 1l passaty pomidorowej,
– 1 puszka kukurydzy,
– 1 puszka czerwonej fasoli,
– 1 bulion drobiowy lub warzywny w słoiczku Winiary,
– olej do smażenia.
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, kurkuma Wykonanie: W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy według uznania. Przygotowujemy około 1,5l bulionu wlewamy go do garnka z mięsem, dodajemy passatę i całość gotujemy około 15 minut. Dodajemy kukurydzę i fasole i gotujemy jeszcze około 10 minut.