W kuchni wzoruje się na swojej wiedzy

W kuchni Agnieszki Filipczak cz. 2

 

O tym co smakowitego przygotować na danie obiadowe oraz o wypiekach, trochę w innym wydaniu tym razem opowie Agnieszka Filipczak z Zagórowa.

Agnieszka jest kobietą, która kulinarnych wyzwań się nie boi. Wystarczy jakaś kulinarna inspiracja i powstaje jej kolejne dzieło kulinarne. – Czasem moje gotowanie zależy od nastroju, czasem od tego, co chcieliby zjeść moi najbliżsi. Ważne, że to, co ugotuję im smakuje i pytają kiedy jeszcze to zjedzą… Myślę, że czas spędzony w kuchni, szczególnie z młodszym synem Szymonem jest  fantastycznym czasem. Tutaj pojawiają się nowe pomysły i tutaj one się realizują – mówi Agnieszka.

Zapytana o to co z synem najbardziej lubi gotować, bez zastanowienia odpowiada, że wszystko.  – Chciałbym przy mamie gotować coraz więcej. Przy pracy dużo dużo mi tłumaczy, co z czym połączyć. Nauczyła mnie piec najlepszej na świecie zeberki, ciasta  z dodatkiem kakao, które jest moim ulubionym – tłumaczy Szymon.

Jak nadmienia Agnieszka, w ostatnim czasie  zrezygnowała nieco z pieczenia tradycyjnych ciast. W zamian piecze za to “słodkości na sztuki”, czyli na przykład drożdżówki.  – Są one świetną alternatywą tradycyjnego pieczenia. Przepis na moje ulubione znalazłam w internecie.  Bez wątpienia, to moje ulubione, zakręcone bułeczki drożdżowe z serem twarogowym na słodko. Do tego polane są pysznym, domowym lukrem smakują po prostu niebiańsko.  Nie wiem czy można przetrzymywać je dłużej, bo u mnie znikają niemal w mgnieniu oka – tłumaczy z uśmiechem.

Zapytana o dania obiadowe, tłumaczy, że wzoruje się na dużej ilości warzyw. Dania warzywne to u niej podstawa.  – Chociaż uważam, że tradycyjna, domowa jest zawsze najlepsza. Z dodatkiem ulubionych składników, z dużą ilością żółtego sera smakuje wszystkim domownikom. Czy mam marzenie kulinarne? Myślę, że zapewne są jakieś. Jednak wszystkie staram się przygotowywać na bieżąco – powiedziała nam kończąc.

 

Domowa pizza

Składniki:

Ciasto:

– 4 szklanki mąki,

– 1 szklanka letniego mleka,

– 5 dag drożdży,

– 1 łyżeczka soli,

– 1 łyżeczka cukru,

– 3 łyżki oliwy,

– 1 jajko.

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier, podgrzać lekko mleko, wbić jajko i wyrobić ciasto. Na końcu wlać 3 łyżki oliwy. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut).

Uszykować składniki na wierzch ciasta: papryka czerwona, szynka żywiecka, cebula, pieczarki (wcześniej podsmażone, bo puszczają wodę), żółty ser. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na dużą blachę. Posmarować ketchupem i posypać troszkę przyprawą do pizzy. Układać kolejno szynkę, cebulę, pieczarki, paprykę i posypać startym na grubych oczkach serem. Na wierzch można posypać trochę przyprawą do pizzy.

 

Puszyste naleśniki

Składniki:

– 1,2 litra mleka,

– 3 duże jajka,

– 2 łyżki cukru,

– 1,4 łyżeczki soli,

– 1,4 łyżeczki sody,

– 1,5 szklanki mąki,

– 2 łyżki oleju.

Wykonanie: Jajka rozbić w misce, wlać 500 ml mleka, do jajek dodać 2 łyżki cukru i 1/4 łyżeczki soli. Wlać do jajek, soli i cukru i 100 ml mleka i wymieszać. Resztę mleka wlać do masy i dobrze zmiksować. Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać. Piec na złoty kolor.

Smakowite drożdżówki z serem

Składniki na ciasto:

– 100g drożdży,

– 2 łyżki cukru,

– 4 łyżki mąki pszennej,

– 200 ml ciepłego mleka.

Wszystkie te składniki wymieszać w misce i odstawić na 15 minut.

– 1 kg mąki pszennej przesiać do miski. 2 jajka + 4 żółtka wbić do innej miski. Zmiksować z 180 ml ciepłego mleka. Do jajek i mleka dodać mąkę oraz 240g cukru i 140g masła. Do jajek, mleka, mąki, masła i cukru dodać rozczyn z drożdży i to wszystko wyrobić. Odstawić na 1 godzinę aż ciasto wyrośnie.

Masa serowa:

– 1 kg sera,

– 200 g cukru pudru,

– 1 cukier waniliowy,

– 80 g masła,

– 2 całe jajka.

Ciasto drożdżowe rozwałkować w koło. Nałożyć masę serową. 1,3 ciasta z lewej strony zwinąć do środka i 1,3 ciasta z prawej strony złożyć do środka. Kroić na kawałki i przewinąć wpół. Piec 20 minut w 180 stopniach.

 

DR.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.