W kuchni Agnieszki Filipczak cz. 2
O tym co smakowitego przygotować na danie obiadowe oraz o wypiekach, trochę w innym wydaniu tym razem opowie Agnieszka Filipczak z Zagórowa.
Agnieszka jest kobietą, która kulinarnych wyzwań się nie boi. Wystarczy jakaś kulinarna inspiracja i powstaje jej kolejne dzieło kulinarne. – Czasem moje gotowanie zależy od nastroju, czasem od tego, co chcieliby zjeść moi najbliżsi. Ważne, że to, co ugotuję im smakuje i pytają kiedy jeszcze to zjedzą… Myślę, że czas spędzony w kuchni, szczególnie z młodszym synem Szymonem jest fantastycznym czasem. Tutaj pojawiają się nowe pomysły i tutaj one się realizują – mówi Agnieszka.
Zapytana o to co z synem najbardziej lubi gotować, bez zastanowienia odpowiada, że wszystko. – Chciałbym przy mamie gotować coraz więcej. Przy pracy dużo dużo mi tłumaczy, co z czym połączyć. Nauczyła mnie piec najlepszej na świecie zeberki, ciasta z dodatkiem kakao, które jest moim ulubionym – tłumaczy Szymon.
Jak nadmienia Agnieszka, w ostatnim czasie zrezygnowała nieco z pieczenia tradycyjnych ciast. W zamian piecze za to „słodkości na sztuki”, czyli na przykład drożdżówki. – Są one świetną alternatywą tradycyjnego pieczenia. Przepis na moje ulubione znalazłam w internecie. Bez wątpienia, to moje ulubione, zakręcone bułeczki drożdżowe z serem twarogowym na słodko. Do tego polane są pysznym, domowym lukrem smakują po prostu niebiańsko. Nie wiem czy można przetrzymywać je dłużej, bo u mnie znikają niemal w mgnieniu oka – tłumaczy z uśmiechem.
Zapytana o dania obiadowe, tłumaczy, że wzoruje się na dużej ilości warzyw. Dania warzywne to u niej podstawa. – Chociaż uważam, że tradycyjna, domowa jest zawsze najlepsza. Z dodatkiem ulubionych składników, z dużą ilością żółtego sera smakuje wszystkim domownikom. Czy mam marzenie kulinarne? Myślę, że zapewne są jakieś. Jednak wszystkie staram się przygotowywać na bieżąco – powiedziała nam kończąc.
Domowa pizza
Składniki:
Ciasto:
– 4 szklanki mąki,
– 1 szklanka letniego mleka,
– 5 dag drożdży,
– 1 łyżeczka soli,
– 1 łyżeczka cukru,
– 3 łyżki oliwy,
– 1 jajko.
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier, podgrzać lekko mleko, wbić jajko i wyrobić ciasto. Na końcu wlać 3 łyżki oliwy. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut).
Uszykować składniki na wierzch ciasta: papryka czerwona, szynka żywiecka, cebula, pieczarki (wcześniej podsmażone, bo puszczają wodę), żółty ser. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na dużą blachę. Posmarować ketchupem i posypać troszkę przyprawą do pizzy. Układać kolejno szynkę, cebulę, pieczarki, paprykę i posypać startym na grubych oczkach serem. Na wierzch można posypać trochę przyprawą do pizzy.
Puszyste naleśniki
Składniki:
– 1,2 litra mleka,
– 3 duże jajka,
– 2 łyżki cukru,
– 1,4 łyżeczki soli,
– 1,4 łyżeczki sody,
– 1,5 szklanki mąki,
– 2 łyżki oleju.
Wykonanie: Jajka rozbić w misce, wlać 500 ml mleka, do jajek dodać 2 łyżki cukru i 1/4 łyżeczki soli. Wlać do jajek, soli i cukru i 100 ml mleka i wymieszać. Resztę mleka wlać do masy i dobrze zmiksować. Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać. Piec na złoty kolor.
Smakowite drożdżówki z serem
Składniki na ciasto:
– 100g drożdży,
– 2 łyżki cukru,
– 4 łyżki mąki pszennej,
– 200 ml ciepłego mleka.
Wszystkie te składniki wymieszać w misce i odstawić na 15 minut.
– 1 kg mąki pszennej przesiać do miski. 2 jajka + 4 żółtka wbić do innej miski. Zmiksować z 180 ml ciepłego mleka. Do jajek i mleka dodać mąkę oraz 240g cukru i 140g masła. Do jajek, mleka, mąki, masła i cukru dodać rozczyn z drożdży i to wszystko wyrobić. Odstawić na 1 godzinę aż ciasto wyrośnie.
Masa serowa:
– 1 kg sera,
– 200 g cukru pudru,
– 1 cukier waniliowy,
– 80 g masła,
– 2 całe jajka.
Ciasto drożdżowe rozwałkować w koło. Nałożyć masę serową. 1,3 ciasta z lewej strony zwinąć do środka i 1,3 ciasta z prawej strony złożyć do środka. Kroić na kawałki i przewinąć wpół. Piec 20 minut w 180 stopniach.