W kuchni Agnieszki Filipczak
O tym co gotuje najbliższym latem, o inspiracjach i tego, czego w gotowaniu unika w tej części kulinarnego spotkania opowiada Agnieszka Filipczak z Zagórowa.
Zapytana o to, jaką kuchnię w okresie letnim prowadzi, bez zastanowienia odpowiada, że to zdecydowanie kuchnia sałatkowa. – Którą uwielbiamy. Królują sałatki z sałaty lodowej, masłowej, pekińskiej kapusty, rzodkiewki, koperek z ogrodu, ogórki pomidorki… Wszystko to mam w ogrodzie i korzystam latem aż do jesieni. Jedno się kończy, sadzę kolejne . Uwielbiam je, ponieważ są zdrowe, smaczne (takich smaków zimą nie ma). I praktycznie do wszystkiego, do grilla, do obiadu, do kolacji. Na prawdę suuuuuuuper sprawa – tłumaczy.
Jak dodaje, kiedy jest już lato i cały wachlarz smakowitych warzyw, wówczas nie gotuje dużej ilości zup, ponieważ jest gorąco, a zupa najlepiej przecież smakuje gorąca. – Jeśli natomiast chodzi o mięsa, to w nadmiarze króluje kurczak i dużo wcześniej wymienionych warzyw. Filet na parze, na grillu w foli lub bez, z warzywami.
– Jeśli chodzi natomiast o ulubione owoce, to zdecydowanie są to truskawki. W tej chwili przygotowałam już 75 słoików dżemu, używam je mrożone do ciasta, z których powstaje potem na przykład truskawkowa chmurka (ostatnio gości u mnie często). Używam również czereśni do słoików jako kompot, potem do ciasta do deserów. Uwielbiam piec ciasta. Rabarbar także do ciasta jest mega… Ale nadmienię, że nie mam jakiś wybranych. Po prostu jakie są owoce z takich korzystam. Czy mam letnie marzenie kulinarne? Szczerze mówiąc nie mam go. Myślę o jakiś kursach w kierunku kulinarnym… W kuchni czuje się spełniona i szczęśliwa – powiedziała kończąc.
Sałatka gyros
Składniki:
– 1 kapusta pekińska (pokroić),
– filet z kurczaka podsmażyć z przyprawą gyros,
– rzodkiewka (1 pęczek w kostkę),
– pomidor (3 sztuki w kostkę),
– ogórek konserwowy (5 sztuk w kostkę),
– ogórek długi (również w kostkę,
– ogórek kiszony (5 sztuk w kostkę),
– papryka wg uznania.
Wykonanie: Wszystko wymieszać w misce. Zalać trochę ketchupu i 3 łyżki majonezu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatka do potraw grillowanych z sałatą lodową
– 1 sałata lodowa (poszarpać),
– 1 ser mozzarella (w kostkę),
– pomidorki koktajlowe (10 sztuk),
– ogórek zielony w kostkę,
– rzodkiewka (0,5 pęczka w kostkę),
– groszek, kukurydza (1/3 puszki).
Sos vinegret:
– 2 łyżki musztardy sarepskiej,
– 1/2 łyżki soku z cytryny,
– 1/2 łyżki octu winnego,
– 100 ml oliwy z oliwek,
– sól, pieprz do smaku. Na końcu dodajemy oliwę, a resztę składników wymieszać w słoiku lub mikserem.