W kuchni idzie w nowoczesność, jednak….

W kuchni Mileny Borowskiej cz. 2

 

O tym,  co smakowitego ugotować na rodzinny obiad oraz o cukierniczych  smakach z dzieciństwa w kolejnym  kulinarnych spotkaniu opowie Milena Borowska z Dąbrowy.

Zapytana o to, czy gotowanie jest dla niej obowiązkiem czy raczej pasją, krótko odpowiada, że praca w kuchni jest dla niej rutyną i spełnieniem jednocześnie. Uwielbia nowości, ale z tradycji też nie rezygnuje. – Moim zdaniem trzeba korzystać z różnych informacji kulinarnych, a teraz ich dostępność jest olbrzymia i można to łączyć ze starymi przepisami – mówi.

Kolejnym pytaniem było to, dotyczące smaków z dzieciństwa. A  z racji, że Milena w pieczeniu ciast czuje się jak przysłowiowa ryba w wodzie, wspomina miodownik.  – To ciasto, które moja mama przygotowywała w dzieciństwie. Mój syn też je uwielbia. To pyszne kruche ciasto na bazie miodu, przełożone kremem budyniowym oraz kajmakowym. Jest idealne nie tylko na święta, a do tego długo zachowuje świeżość – tłumaczy Milena.

Oczywiście nadmienia, że w przygotowywaniu potraw, szczególnie pieczeniu ciast, zdarza się jej dodać coś od siebie.  – I dlatego wówczas ten wypiek jest po prostu bardziej “mój”.  Myślę, że fajnym rozwiązaniem na rodzinny obiad lub przyjęcie rodzinne jest karkówka. To rodzaj mięsa, który można przygotować na wiele sposobów. Mnie ostatnio spodobała się forma z warzywami. To danie “jednogarnkowe”. Uwielbiam również  przygotowywać naleśniki w różnej formie. Jeżeli chodzi o naleśniki z warzywami to oczywiście można je przygotować na obiad. Ale także na kolację czy imprezy rodzinne . W mojej kuchni wszystko wychodzi spontanicznie. To, na co mamy ochotę to przyrządzam – powiedziała kończąc.

Kruche i mocno kakaowe ciasto z pyszną serową warstwą w środku

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto kruche:

-1 szklanka mąki,

– 4 łyżki cukru,

– 3 żółtka,

– 1/2 kostki masła,

– 2 łyżki kakao,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto i włożyć na ok. godzinkę do lodówki. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Upiec na złoty kolor (ok. 15 minut).

Masa serowa:

– 1 kg twarogu półtłustego

– 0.4 litra śmietany 30%

– 8 jajek

– 1 szklanka cukru

– cukier waniliowy

– 1 budyń śmietankowy

– skórka z cytryny

Twaróg zmielić, dodać cukier, budyń, skórkę z cytryny, żółtka i śmietanę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Osobno ubić białka ze szczyptą soli i dodać do masy serowej. Wymieszać łyżką, wylać na podpieczony spód. Na najniższy poziom piekarnika wstawić blaszkę z gorącą wodą, wyżej ciasto. Piec ok. 70 minut góra-dół w 170′. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

 

Karkówka po zbójnicku

Składniki:

– ok. 700g karkówki,

– po 1 papryce czerwonej, żółtej oraz zielonej,

– cebula,

– mały słoiczek ogórków konserwowych,

– ok. 200 g pieczarek,

– 1 szklanka wody,

– 2 łyżki musztardy,

– 2 łyżki koncentratu,

– pół szklanki ketchupu pikantnego,

– 3 ząbki czosnku,

–  1 łyżeczka cukru,

– sól, pieprz,

– papryka słodka,

– kilka łyżek oleju do smażenia.

Wykonanie:  Karkówkę kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, a ogórki w słupki. Do warzyw dodajemy obsmażone mięso i mieszamy. Do miski wlewamy wodę, dodajemy musztardę, ketchup koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier.  Mieszamy i sosem zalewamy karkówkę  z warzywami. Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę i 30 minut.

 

Zapiekane naleśniki z warzywami

Składniki:

– 150g szynki,

– 200g pieczarek,

– 300g mieszanki z warzyw mrożonych,

– sól, pieprz, ząbek czosnku,

– 150g sera mozzarella tartego,

– 500 ml sosu pomidorowego.

Naleśniki:

– 200ml mleka,

– 120ml wody,

– 30 ml oleju,

– 2 jaja,

– 160g mąki pszennej,

– 2 łyżeczki cukru,

– szczypta soli. Do miski wlewamy wodę, mleko i olej. Dodajemy jajka, cukier i mąkę i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy.  I miksujemy. Nagrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy warzywa mrożone, pokrojone papryki  i odrobinę wody, wszystko razem dusimy przez 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem iraz dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją chwilkę na patelni  z odrobiną oleju.  Szynkę przekładamy do miski, dodajemy warzywa oraz 3 łyżki sosu pomidorowego, połowę sera i mieszamy. Przyprawiamy jeszcze do smaku Na dno naczynia do zapiekania kładziemy 3 łyżki sosu i rozprowadzamy go.  Do naleśnika nakładamy farsz i dowolnie go składamy. Naleśniki układamy w naczyniu, smarujemy je pozostałym sosem i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut.

DR.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.